Leena Ståhlberg
(KM, ohjaus, psykologia)

Valmentavan ohjauksen moniottelija ja työnilon lähettiläs, joka suhtautuu intohimoisesti kohtaamisiin ja hyvinvointiin sekä kaikkeen siihen, mikä saa ihmiset omassa elämässään kokemaan onnellisuutta.

Tunnustuksia ja palkintoja:
2020 Kuopion Vuoden Yksinyrittäjä

2020 Kuopion seudun Vuoden Uusyritys

2020 Vuoden Motivaatiovalmentaja (yhdessä Marjaana Herlevin kanssa)

2021 Maakunnallinen Vuoden Yksinyrittäjäpalkinto

Suunnannäyttäjä

Kun vuonna 2013 pysähdyin ajatuksineni vuorotteluvapaalle lukion opinto-ohjaajan ja psykologian opettajan työstäni, oivalsin, että ohjaus todella on intohimoni. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja heidän elämäntarinoistaan, inspiroidun uusien ihmisten kohtaamisista ja haluan auttaa. Tässä oman urani taitekohdassa havahduin siihen, että rakastan työtäni ja sitä, mitä taikoja valmentavien ohjauskeskusteluiden äärellä voikaan tapahtua, mutta halusin päästä toteuttamaan osaamistani täydellä potentiaalillani ja omaehtoisesti. Syntyi SUUNTA-palvelut, ja minulle uusi titteli Suunnanäyttäjä.

Ohjaajan identiteetti elää minussa vahvasti, olenhan toiminut alalla koko aikuisikäni. Ohjaustyössä tärkeintä on ohjaajan ja ohjattavan välille muodostuva luottamuksellinen ja kunnioittava suhde. Tätä vaalin kaikissa asiakaskontakteissani. Olen ennemmin optimisti kuin pessimisti, pyrin löytämään epätoivoiseltakin tuntuviin tilanteisiin toiveikkuutta. Tartun herkästi toimeen, sillä tiedän, etteivät asiat järjesty pelkällä optimistisella asenteella. Mutta olen kyllä huomannut, että kun hymyilee elämälle, se aika usein hymyilee takaisin.

Yritystoimintani ohessa olen kouluttautunut vuonna 2016 RMP-motivaatiovalmentajaksi ja työkykykoordinaattoriksi. Minulla on myös toinen yritys: Marjaana Herlevin kanssa pyöritämme OpoCoaching Oy:tä kouluttaen työyhteisöjä sekä opetus-, ohjaus- ja vuorovaikutustyötä tekeviä, pitäen luentoja sekä tuottaen valmentavan ohjauksen menetelmiä ja välineitä kaikille kohtaamisen kentille hyödynnettäviksi. Tällä hetkellä koulutamme Suomeen RSMP-motivaatiovalmentajia: nuorten kanssa työskenteleviä, jotka koulutuksen käytyään voivat hyödyntää työssään Steven Reissin motivaatioteoriaan pohjautuvaa RSMP-motivaatiotyökalua (Reiss School Motivation Profile ®).

Viime vuosina olen toiminut myös työnilon lähettiläänä luennoiden ja kouluttaen työhyvinvointiin ja työmotivaatioon liittyvistä teemoista. Valmennan herkällä korvalla ja huumoria unohtamatta työyhteisöjä pitämään huolta siitä tärkeimmästä, omasta itsestään, sekä löytämään ja ylläpitämään työniloa työyhteisöissä.

Tuotantoa

Leena Ståhlbergin kirjallinen tuotanto

Tästä pääset tutustumaan tarkemmin Leena Ståhlbergin kirjoittamiin kirjoihin ja tilaamaan kirjoja itsellesi.

Nirppu - Mitä KAIKKEA sinusta voikaan tulla?

Tämän lämminhenkisen ja innostavan tarinan ääressä on luonteva keskustella lapsen unelmista ja vahvuuksista. Kirja soveltuu myös lasten parissa työskenteleville ammattilaisille.
Nirppu-kirja (Icasos-kustannus) kannustaa lapsen taitojen huomaamiseen, mutta sopii mainion leikkisänä lahjana myös vaikkapa ammattiin valmistuvalle tai ylioppilaalle.

Kohti omannäköistä yrittäjyyttä

  • Minustako yrittäjä? 
  • Uskallanko? 
  • Kannattaako? 
  • Entä jos en onnistu? 
  • Mitä muut sanovat? 
  • Pärjäänkö taloudellisesti? 
  • Millainen yrittäjä minä olen? 
  • Miten löytää tasapaino yrittäjän vapaudessa ja vastuussa? 
  • Mistä unelmoin yrittäjänä? 
  • Mitä minulle merkitsee omannäköinen yrittäjyys?

Omaelämänkerrallinen kirja kertoo Leena Ståhlbergin oman tarinan. Päiväkirjaosioita seuraa valmennukselliset osiot pohdintatehtävineen ja harjoituksineen omaa yritystään perustavalle tai yrittäjänä jo aloittaneelle.

Omannäköinen elämä. Näin teet hyviä valintoja.

Tämän kirjan sopii juuri sinulle, joka olet risteystilanteessa pohtimassa uraa tai suuntaa. Kirja auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Se antaa virikkeitä vaihtoehtojen puntarointiin sekä kannustaa asettamaan tavoitteita ja saavuttamaan niitä. Kirjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan omannäköisen elämän perustaa: omia unelmia, arvoja, vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Toisessa osassa käsitellään asioita, joiden avulla perustan päälle voidaan rakentaa tukeva rakennelma: tietoa, tavoitteita, asennetta ja uudelleen yrittämistä. Kirja sisältää runsaasti valintoihin liittyviä tehtäviä ja inspiroivia tarinoita siitä, miten ihmiset ovat rakentaneet omannäköistä elämäänsä. Saat kirjasta runsaasti apuvälineitä ohjataksesi ja motivoidaksesi asiakastasi omannäköisen elämän löytämisessä sekä keinoja myös oman itsetuntemuksesi kehittämiseen. Kirjan toinen kirjoittaja on Marjaana Herlevi.

Pienryhmäohjaajan opas

Pienryhmässä jokaisen ryhmän jäsenen panos on tärkeä. Ohjaaja kuitenkin on se, joka mahdollistaa ryhmätoiminnan taian syntymisen. Pienryhmäohjauksesta hyötyvät niin nuoret oman paikan etsijät, varttuneemmat alanvaihtajat kuin työelämän uusien askelten ottajat, ja siihen liittyviä lainalaisuuksia voidaan hyödyntää myös kaikenlaisten ryhmien, kokousten ja palaverien tukena. Parhaimmillaan pienryhmäohjaus antaa osallistujille uusia voimavaroja, lisämotivaatiota ja ennen kaikkea vertaistukea.

Pienryhmäohjaajan opas (PS-kustannus 2019) sisältää tutkimustiedon lisäksi useita harjoitteita, pohdintatehtäviä ja valmiita toiminnallisia ohjausmalleja eri tilanteisiin. Näiden avulla ohjattavien kanssa voi miettiä esimerkiksi ammatinvalintakysymyksiä, hahmotella omia unelmia, löytää vahvuuksia sekä etsiä kadoksissa olevaa motivaatiota. Kirja haastaa myös tehtävien ja kysymysten avulla kehittämään omaa pienryhmäohjaajuutta.